Z żywnością każdy z nas ma styczność codziennie bez względu na wiek, ale co decyduje, że kupujemy określone produkty? Przy tak wypełnionych po brzegi półkach sklepowych można mieć trudność w dokonaniu właściwych wyborów. Podczas warsztatów z dietetykiem uczniowie klas 4-8 otrzymali mnóstwo informacji i wskazówek jak wybierać. Przekonali się podczas analizowania etykiet wszelakich produktów na co zwracać uwagę, gdy czytają skład i wartość odżywczą. Na koniec spotkania każda z klas miała okazję spróbować domowego serka homogenizowanego z dodatkami.
Uczniowie klas 1-3 dokonali niesamowitego odkrycia podczas warsztatów makaronowych, okazało się, że warzywa mogą być świetnym składnikiem makaronu. W dodatku makarony mogą być różnokolorowe, a przy tym smaczne. Cała praca dostarczyła dzieciom mnóstwo dobrej zabawy, ale nie zabrakło okazji do rozmów na temat żywienia, na temat gotowania. Po wałkowaniu, lepieniu, wykrawaniu był czas na zjedzenie efektu tej pracy. Dokładkom nie było końca, a uczniowie wielokrotnie zwracali uwagę na to, że są bardzo mile zaskoczeni efektem.
Dziękujemy Dietowiedza dietetyk Marta Zygmanowska-Mykaj




